Achtergrond

De naam 'Morgenster' heeft meerdere betekenissen, waaronder:

  • de planeet Venus wanneer zij zichtbaar is voor zonsopgang
  • de plant 'Morgenster' (Trapopogon), een plant met gele, bleke of paarse bloemen
  • het wapen 'morgenster', een strijdknots met metalen punten

Bed & Breakfast Hoeve Morgenster ontleent haar naam niet alleen aan de Morgenster die 's ochtends vroeg te zien is ('s winters dus soms wellicht nog bij het ontbijt!) maar ook aan het plantje dat in Drenthe niet heel veel voorkomt, maar 's ochtends bloeit.

De planeet Venus welke ook verwijst naar de Romeinse godin van de Liefde. Door zijn stand ten opzichte van de zon is deze als heldere ster alleen zichtbaar gedurende een half uur tot 4 uur voor zonsopgang of na zonsondergang. Hierdoor wordt Venus wel de morgenster of de avondster genoemd. Wij vinden dit een mooie vergelijking met de tijd van activiteiten voor een B&B.

De vaste plant (twee of meerjarig) Morgenster (Trapopogon) een plant met gele, bleke of paarse bloemen welke vrij zeldzaam is in Drenthe. De bloemen van deze plant zijn alleen voor het middaguur geopend.

Een van de betekenissen van het woord morgenster verdwijnt langzaam uit de woordenboeken. Als een verouderd begrip. Het stond voor iemand die 's morgens in alle vroegte langs de stoepranden trok op zoek naar nog waardevolle dingen in het daar gedeponeerde vuilnis, om ze op te kalefateren en in hun nieuwe glorie aan de mens te brengen.

morgenster

De kamers van Hoeve Morgenster zijn (om in 'hemelse sferen' te blijven) vernoemd naar een drietal sterrenbeelden: Dolfijn, Kleine Beer en Grote Beer.

Hieronder vindt U een actuele kaart van de sterrenhemel boven Doldersum. U kunt met de muis het beeld verschuiven voor een completer overzicht van de sterrenhemel. Klik hier voor een afbeelding van de sterrenhemel met een overzicht van alle sterrenbeelden.