Een bijzondere ontmoeting op een gewone zondag

Midden op het Wapserveld in Drenthe staat een oorlogsmonument. Het staat wat van de Huenderweg af en valt vanaf de weg alleen op door een vlaggenmast in een bosje. Er loopt een wandelpad en als je het hekje doorgaat word je overvallen door stilte met een verhaal. Hier op deze plek ontmoeten wij Klaas van Daalen. Hij legt een bloemstuk bij het monument. Dat hij hier is op dit tijdstip deze zondag is geen toeval. Hij vertelt ons zijn verhaal.

Vandaag rond het middaguur is het 69 jaar geleden dat hier 6 mensen zijn gefusilleerd en 1 voor zijn leven gewond raakte. De omgekomen jongens waren lotgenoten die samen met Klaas waren ontsnapt uit een Duitse instelling gesetteld in kamp Vledder van de Nederlandse Arbeidsdienst. Die Duitse instelling had tot doel om jongens vanaf 18 jaar te laten werken op het Drentse land of in de bossen. Klaas en nog 20 andere mannen konden met behulp van het verzet in Drenthe ontsnappen in de nacht van 7 op 8 september en werden ondergebracht in holen/schuilplaatsen rondom Doldersum. Het grootste hol is donderdag 8 september 1944 door de Duitsers ontdekt en ter plekke zijn de meeste jongens vrijwel direct neergeschoten.

Een aangrijpend en indrukwekkend verhaal verteld door een bijzondere man die samen met Stichting “Monument Doldersum” probeert om de geschiedenis niet te laten vergeten. Straks zijn er geen mensen meer die het verhaal zelf hebben meegemaakt. Dan moeten anderen dat stokje overnemen. Het zou mooi zijn wanneer we volgend jaar – 70 jaar na dato – kunnen zeggen dat het verhaal bij elke inwoner van Westerveld bekend is.