Geocaching

De eigenaren van Hoeve Morgenster maakten deze week kennis met dit wereldwijde gezinsspel voor jong en oud. Geocaching is schatzoeken met behulp van satelliet. Ook in de buurt van Hoeve Morgenster zijn diverse caches uitgezet. Waar ze allemaal zijn is te vinden op de site geocaching.nl of geocaching.com.

Geocaching is een geweldige manier om je omgeving te verkennen en plaatsen te ontdekken waar je nooit eerder bent geweest. En met meer dan een miljoen verborgen caches over de hele wereld, is er genoeg om uit te kiezen voor iedere avonturier. De jacht op de schat is vaak het grootste deel van de pret.

Je gaat op stap met een gps ontvanger (GPS staat voor Global Positioning System), voert coordinaten in en gaat een kortere of langere route met of zonder puzzels, vragen, opdrachten of andere uitdagingen. Aan het eind kan men een cache vinden op openbaar terrein die verborgen is voor de toevallige voorbijganger. Er zijn diverse afstanden, diverse moeilijkheidgraden en diverse terreintypes denkbaar. Bij de geocache zelf is het de bedoeling dat je meldt in het logboek dat je de cache gevonden hebt en vaak is er een doosje met spullen. Je mag iets uit het doosje halen onder voorwaarde dat je er ook iets in terugdoet. Verder maak je een kort verslagje op de site geocaching.com zodat je je ervaring deelt met andere geocachers.

Een wereldwijde gemeenschap mensen uit alle leeftijdsgroepen kunnen deelnemen aan geocaching, onder wie gezinnen met kinderen, studenten, volwassenen en gepensioneerden. Geocaching is een leuke manier om vrienden en familie bij elkaar te brengen en van de buitenlucht te genieten. Er zijn geocaches op elk continent, van Antarctica tot Noord-Amerika. Ze kunnen in het plaatselijke park, aan het einde van een lange wandeling, onder water of ergens in de stad liggen.

Een reden om naar buiten te gaan
Geocaching combineert technologie met avontuur in de buitenlucht en is een leuke manier om dichtbij of ver weg gelegen plekken te verkennen. Koppel geocaching met kamperen, wandelen, fietsen, varen, paardrijden, met de hond wandelen of andere activiteiten voor een nog leukere ervaring.

Er bestaan diverse soorten caches:

  • Traditionele cache: De originele geocache bestaat uit minimaal een container en een logboek. De coördinaten die worden vermeld op een pagina van een traditionele cache geven de exacte locatie van de cache aan.
  • Multi-cache: Een multi-cache heeft twee of meer locaties. Hints die je vindt op de eerste locatie(s) leiden tot de laatste geocache, een fysieke container.
  • Mysterie- of puzzelcaches: Mysterie- of puzzelcaches kunnen ingewikkelde puzzels hebben die je eerst moet oplossen om de coördinaten van de cache te bepalen.
  • Evenementcaches: Een geocaching-evenement dat wordt georganiseerd door plaatselijke geocachers of geocaching-organisatie om geocaching te bespreken. Coördinaten op de cachepagina geven de locatie van het evenement aan.

Geocaching.com is eigendom van en wordt beheerd door Groundspeak Inc. in Seattle, Washington. De missie van Groundspeak is het buitenspelen te bevorderen met op locaties gebaseerde technologie.

De ware geocacher doet iets terug voor de natuur door ook gevonden zwerfafval mee te nemen. Cache In Trash Out is een wereldwijde opruimoperatie die wordt ondersteund door de geocaching-gemeenschap. Sinds 2002 zijn geocachers druk bezig met het schoonmaken van parken en andere cache-vriendelijke plaatsen over de hele wereld.